Som med alle yrker trenger en tannpleier å ha de riktige verktøyene for å utføre sin jobb. Det er tre hovedinstrumenter som tannlegeassistent bør være kjent med, fordi en stor del av deres kliniske oppgaver innebærer rengjøring, sterilisering, lagring og overføring til tannlegen under prosedyrer.

Viktige instrumenter

Sugeslange: Også kjent som en spyttutløser, er sugeslangen som et mini-vakuum som suger opp spytt og rusk (som tannpartikler) i munnen, holder området rent og tørt mens tannlegen arbeider på pasienten.

Luftvannssprøyte: Også kjent som en Triplex-sprøyte, er luftvannssprøyten et presisjonsverktøy som kan blåse luft, sprøyte vann eller levere en kombinasjon av de to til tette mellomrom i pasientens munn for å rydde ut området eller løsne små biter av tann.

Evakuator med høy volum: Evakuatoren med høy volum, eller HVE, er et større, mer høyhastighets sugeværktøy enn sugeslangen og kan dermed fjerne større partikler og en større mengde vann og spytt.

Andre instrumenter

Andre instrumenter dental assistenter kan bli bedt om å håndtere inkluderer:

Munnspegel: Et munnspeil gjør det lettere for tannlegen å se bestemte flekker i munnen i ulike vinkler, og kan også bidra til å bevege tungen rundt og beskytte munnt vev.

Explorer: En utforsker er en sonde med en skarp ende som en tannlege bruker til å føle seg rundt på tennflaten for å avgjøre om det er hulrom eller andre uregelmessigheter.

Bomullstang: Dette tynne, dobbelt-lignende verktøy som kan transportere gjenstander til en fra pasientens munn.

Emaljemeisel: Disse skjæringsverktøyene skraver gammel, forfallet emalje fra en tann som har et hulrom.

Amalgambærer: Transporterer metallet til fyllinger (amalgam) til tannen.

Amalgamkondensator: En amalgam kondensator pakker metallfyllingsmaterialet på plass i tannen.

Amalgamkutter: Kutter og former metallet i fyllinger.

Burnisher: En burnisher glatter og polerer fyllinger.